Highlight Tribute, Nicolas Ghesquière


Nietsvermoedend zit ik op twitter een beetje lezen waarmee mensen zichzelf tegenwoordig bezig houden, terwijl ik vluchtig mijn blik over de tweets laat glijden zie ik een bericht van ELLE USA waarin officieel verklaard wordt dat Nicolas Ghesquiėre per 30 november niet meer zal worden gelinkt aan het legendarische label Balenciaga. Uhm WHAT?! Dat is onmogelijk, is het eerste wat ik denk.  Nadat ik het idee laat bezinken bedenk ik me dat het aan de andere kant wel een hele goede reden is om het een en ander over deze topontwerper te vertellen. Dus hier een Highlight Tribute aan de man achter het merk, Nicolas Ghesquiėre.

The man behind the name 
Ghesquiėre begon zijn carrière bij Balenciaga in 1995 als product designer. Hoewel hij met zijn 24 jaar al prestigieuze stages gelopen had bij o.a. Agnès B en Jean Paul Gaultier begon zijn Balenciaga loopbaan beslist niet glamorous. Hij werkte hard en kreeg de kans om te zien hoe de firma werk te werk ging, en wat er overgebleven was van een modehuis dat ooit zoveel status genoot. Maar hij werkte in zijn beleving voor de ‘mooiste naam’ in de mode industrie en dat was het enige wat er toe deed. 
Helaas ging het al langere tijd alles behalve goed met modehuis, het miste de pit, klasse en originaliteit waarmee de oprichter Cristóbal Balenciaga zijn naam synoniem maakte. Balenciaga had allang de shine niet meer die vroeger onmiskenbaar met een stuk Balenciaga couture verbonden was, het klantenbestand liep leeg en de runwayshows waren middelmatig. Het bedrijf was onstabiel, en de toenmalige ontwerper werd als gevolg daarvan ontslagen.
In 1997 werd tot verbazing van heel Fashion Land Nicolas Ghesquiėre aangenomen als de nieuwe creative director, maar hoe hadden ze kunnen weten dat deze 25 jarige the next big thing zou worden?


In zijn ontwerpen blijft Ghesquière zowel loyaal aan de orginele ontwerp ethestiek van Cristóbal Balenciaga als aan zijn eigen voorkeur voor futuristische invloeden. Kenmerkend voor zijn stijl is de skinny broek, het gebruik van techno materialen zoals latex of geborduurd lakleer, motorjacks, “robot” leggings en alles wat met een dramatische schouder te maken heeft.

Highlight wenst Nicolas enorm veel succes toe in de toekomst, we zullen met zijn allen maar gespannen af moeten wachten waarmee hij ons nu weer zal verrassen.

Maar voor nu een line-up van een aantal Highlight momenten van Nicolas Ghesquière’s 15 jarige loopbaan bij Balenciaga.

Enjoy!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s