How to do: Job interview

Sollicitatiegesprek, en wat nu?

“Solliciteren? Zeg maar Drama. Wat moet ik aan, hoe moet mijn haar en wacht… hoe laat ging de trein ook al weer? *Zucht*.” Dat solliciteren een ware hel kan zijn daar kan menig man over meepraten, maar hoe je het aanpakken moet en vooral hoe je de baan kunt binnenhalen is een ander verhaal. Om jouw volgende sollicitatiegesprek tot een succes te maken hier een aantal tips en trucs uit de eerste hand!

Represent!
Een sollicitatiegesprek verschilt natuurlijk per branche en bedrijf, maar de basics zijn hetzelfde.
Weet waar je voor solliciteert en vooral voor wie je solliciteert. Je staat ervan te kijken hoeveel mensen op sollicitatiegesprek gaan en geen flauw benul hebben wat hun werk gaat inhouden of nog erger: de bedrijfsnaam niet foutloos kunnen schrijven of het bedrijf en haar imago niet of niet goed genoeg kennen of begrijpen. Voor een baan als verkoper/verkoopster: Fataal. De economische crisis hakt er goed in en om te overleven is bezuinigen een pre.
Iedereen is op zoek naar de beste mensen voor zo weinig mogelijk geld, en voor jou tien anderen, begrijp dat goed.

  1. Doe je huiswerk. Google wat over het bedrijf waarbij je wilt werken, lees hun “about” pagina en bereid je voor op mogelijke vragen die gesteld kunnen worden. Zorg dat je hun imago goed begrijpt en ook hoe je daar op in kunt spelen. Haal al je capaciteiten en talenten uit de kast, wees enthousiast, gemotiveerd, vriendelijk en ten alle tijden beleefd. Jij bent de beste kandidaat voor de baan, en dat moet je ze laten weten ook!
  2. Zorg dat je CV up to date is en zet er goede referenties bij, tegenwoordig is een goed gesprek niet goed genoeg meer, alles en iedereen wordt nagetrokken, je zult er verbaasd van staan hoe diep ze in je verleden kunnen graaien. Door referenties erbij te zetten die jou goed kennen en natuurlijk het beste met je voor hebben heb je al een mega plus verdiend!
  3. Represent! Neem even wat tijd voor je uiterlijk, in dit geval is je eerste indruk wellicht de enige indruk die maken zult. Ga onder de douche, spuit een lekker geurtje op en ga scherp gekleed (leg je kleren het liefst nog een dag van tevoren klaar).
    In het geval van een kledingzaak is het een aanrader om iets uit hun collectie te dragen, het liefst iets van de huidige of een andere recente collectie. Iedere winkelier kent zijn product, je verdient bonuspunten door op deze indirecte manier jouw binding met het bedrijf te tonen.
    (Een no go is voor de dames kleding boven de knie, diepe decolletés of een andere vorm van verhullende kleding. Heren, draag nette schoenen, een mooi overhemd en ik zweer het een blazer kan wonderen doen!)
  4. Wees op tijd. Dat je een halfuur moet wachten voordat je daadwerkelijk in gesprek mag gaan moet je maar voor lief nemen, niemand heeft ooit gezegd dat het makkelijk was om te solliciteren.
  5. Wees je stralende zelf. Glimlach en laat het over je heen komen. Wees beleefd maar antwoord als jezelf, ze prikken er meteen doorheen als je je anders voordoet dan je bent.

Are you in?
Als je meteen na het gesprek of kort daarna al te horen krijgt dat je aangenomen bent dan zit je dus gebakken, congrats! Maar als je na 3 weken nog niets hebt gehoord, dan hebt is het wel duidelijk dat jij en die baan toch niet zo voor elkaar voorbestemd waren als dat je dacht. Laat je kopje niet hangen en ga gauw weer verder met je zoektocht. Somebody out there is looking for YOU, you just got to find him.

Advertenties

One thought on “How to do: Job interview”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s